Hur man byter tak själv: steg för steg

Hur man byter tak själv: steg för steg

 

Oavsett om man precis flyttat in i en bostad med renoveringsbehov, eller om ens gamla bostad behöver rustas upp, kan man dra nytt av att genomföra många av renoveringarna själv. Vissa saker kräver såklart lite mer kompetens, men om man redan har erfarenhet av hemmafixande kan det vara roligt att renovera själv.

 

En av sakerna som man faktiskt kan göra själv är att byta tak! Det är en krånglig process när man gör det första gången, men om man har rätt instruktioner och lite tålamod så går det faktiskt hur bra som helst. I den här artikeln kommer vi att gå igenom när man steg-för-steg kan renovera taket, eller byta ut det helt, på egen hand!

 

Steg 1: Ta ned takrännorna

Innan man börjar ta bort det gamla taket behöver man ta bort takrännorna. Om de inte är slitna och behöver bytas ut kan man återanvända dem, då är det bara att lägga dem åt sidan och sätta tillbaka dem när taket är bytt.

 

Steg 2: Ta ned gamla takpannor

Innan man kan påbörja en takläggning Stockholm är det såklart viktigt att ta bort det gamla taket – i synnerhet de gamla takpannorna. Det är ju trots allt takpannorna som utgör en stor del av taket och vad som främst bör bytas ut. Det är även under takpannorna som man kan få en bild av innertakets skick och om det behöver bytas ut eller inte.

 

Steg 3: Ta bort den gamla läkten och laga undertaket

Vad är då läkt? Jo, det är materialet som man fäster takpannorna på. Oftast består det av trä, utlagt i kvadratiska formationer som skapat ett mönster för takpannorna att fästas på. Om läkten är sliten ska den tas bort och läggas om, men om den inte är sliten kan den återanvändas för det nya taket. I det här steget tar man även en titt på undertaket för att se om det behöver lagas eller bytas ut. Om det känns som ett krångligt steg kan man alltid konsultera med en takläggare uppsala för att få hjälp att se vad som går att behålla och inte.

 

Steg 4: Lägg underlag och ny läkt

Innan man börjar lägga det nya taket behöver man lägga ny läkt (om den gamla inte var fin nog för att ha kvar) såväl som en så kallad takduk. Takduken skyddar läkten och stoppar fukt från att tränga in mellan takpannorna och innertaket.

 

Steg 5: Nya takpannor

När allt det “bakomliggande” arbetet är klart är det dags att fästa sina nya takpannor. Här kan man dessutom välja att använda ett nytt material på taket. Det finns mängder av alternativ att välja mellan, men tegelpannor är ett bra alternativ om man är orolig för vad byta tak kostnad kommer att ​​landa på. Att tänka på när man fäster nya pannor, samt när man tar bort de gamla, är att man behöver en anordning för att frakta pannorna från marken till taket. Oftast använder man en anordning som fungerar som en rutschkana, som underlättar frakten från mark till tak såväl som spar på tunga lyft.

 

Steg 6: Sätt fast takrännor och finjustera det sista

När det nya taket är på plats behöver man bara fästa takrännorna igen, samt se till eventuella säkerhetsanordningar runt skorstenar och brandtrappor är på plats – sen är man i princip klar. Det kan tillkomma lite efterarbete i form av plåtläggning, men det kan vara en bra idé att kontakta en takläggare Eskilstuna som kan hjälpa till med det. Vissa delar av plåtläggningen kan nämligen kräva speciell utrustning som är svår att få tag på.

 

Hur man byter tak själv: steg för steg   Oavsett om man precis flyttat in i en bostad med renoveringsbehov, eller om ens gamla bostad behöver rustas upp, kan man dra nytt av att genomföra många av renoveringarna själv. Vissa saker kräver såklart lite mer kompetens, men om man redan har erfarenhet av hemmafixande kan…