Träna undan dina ”sjöben”, landkrabba!

”Sjöben” är de första gångerna du utför en ny färdighet eller aktivitet. Det passar inte för en kapten att ha sjöben! När du till exempel lär dig simma behöver din kropp tid för att anpassa sig och bygga upp muskelminnet så att du kan börja röra dig genom vattnet effektivt. På samma sätt, när du börjar med någon ny strävan – oavsett om det handlar om att lära dig om kryptovaluta eller lansera en ny online-verksamhet – är det viktigt att bygga fart genom att göra några små framgångar tidigt. På så sätt kommer du att känna dig mer självsäker och stärkt när du fortsätter på din resa.

 

Här är tre tips för att bygga (eller snarare förebygga) sjöben:

– Gör något komplext och utmanande tidigt i din inlärningsprocess. Genom att ta på dig svårare uppgifter än vanligt under de tidiga stadierna av träningen hjälper du till att förstärka det du redan gör korrekt samtidigt som du testar dig själv gränser. Detta kommer att bidra till att skapa bestående minnen av framgång som kommer att uppmuntra ytterligare tillväxt senare!

– Dra nytta av resurser tillgängliga online (som YouTube-videor). Att titta på förklarande innehåll från experter kan vara oerhört användbart för att utveckla förtroende och förståelse för ett specifikt ämne eller ämne. Plus, vem vet? Du kanske till och med lär dig något på vägen!

– Få kontakt med likasinnade personer som delar dina intressen. Att träffa människor som delar liknande värderingar kan vara avgörande för att utveckla färdigheter i en uppgift eller hobby; hitta dessa människor idag genom att gå med i en onlinegemenskap relaterad till det som intresserar dig mest!

 

Men vad sägs om 10 000 timmar, är det inte vad som krävs för att lära sig något nytt?

Det finns inget entydigt svar på denna fråga, eftersom hur lång tid det tar att lära sig en färdighet varierar beroende på individen. Oavsett om du ska lära dig att knyppla korgar eller bygga båttrailer. Det finns dock några allmänna riktlinjer som kan hjälpa någon att lära sig en ny färdighet snabbare.

Först och främst, träna regelbundet. Ju mer du övar, desto bättre blir du på att förvärva och använda färdighetsuppsättningen. Detta betyder inte att du måste ägna timmar åt att öva varje dag – bara tillräckligt för att dina färdigheter ska bli bekväma och automatiska.

Sist men inte minst, igen – vi kommer att säga detta om och om igen: hitta en handledare eller coach som kan hjälpa dig att lära dig materialet ordentligt. En bra handledare eller coach kommer inte bara att lära dig vad de kan utan också ge feedback och förslag på förbättringar. De förstår hur olika människor lär sig, vilket gör att de kan skräddarsy sin undervisning specifikt för dig. Det var så jag lärde mig att segla och reparera drev! Och om jag kan det – då kan du också.

”Sjöben” är de första gångerna du utför en ny färdighet eller aktivitet. Det passar inte för en kapten att ha sjöben! När du till exempel lär dig simma behöver din kropp tid för att anpassa sig och bygga upp muskelminnet så att du kan börja röra dig genom vattnet effektivt. På samma sätt, när du…